Olimpiada Civică

Olimpiada Civică

Perioada: 15 mart. 2017

Proiect al Asociației pentru Dezvoltare ”GHEPart”

 

Motivație

Contextul socio-politic actual reclamă nevoia de educație în rândul populației. Situația creată recent în România arată această necesitate, prin incapacitatea noastră de a înțelege mecanismele statale, dar și prin mulțimea știrilor care spun opinii și nu fapte.

O bună informare a cetățenilor dublată de motivația de a trece toate informațiile prin filtrul gândirii sunt esențiale în acest sens.
Noi credem că motorul evoluției unui popor este educația.
Având în vedere toate acestea, demarăm un proiect de educație civică prin care ne adresăm tinerilor, încercând să le oferim resursele pentru a înțelege funcționarea statului, în general, să le răspundem întrebărilor și să îi stimulăm să facă singuri conexiuni logice.

 

Activități propuse

Vom desfășura o serie de traininguri interactive pentru elevii începând cu clasa a 7a din Curtea de Argeș și, eventual, comunele arondate municipiului. Durata fiecărui training se stabilește cu unitatea de învățământ vizată. Noi estimăm la 1h 40 min fără pauză sau 2h cu o pauză între.

Structurăm informația raportat la nivelul de înțelegere al elevilor, date similare fiind abordate în trei grupe de vârstă: clasele a 7a și a 8a, clasele a9a și a 10a, clasele  11a și a 12a. Prezentările vor fi completate de jocuri prin care participanții pun în aplicare aspecte din temele prezentate sau își folosesc creativitatea pentru a găsi soluții la diverse probleme.

Vom crea o rețea a celor care sunt interesați de subiectele discutate, urmând să derulăm ulterior alte traininguri cu aceștia, aprofundând ceea ce s-a discutat sau alegând alte teme.

În final, la sfârșitul lunii mai-începutul lunii iunie, premiem câștigătorii unui concurs prin care echipele participante își construiesc o țară având un sistem de guvernare, un steag, o stemă, un imn și orice alt element de identitate pe care ei îl creează. Sperăm să avem un superspeaker la evenimentul de premiere, Codru Vrabie, Asociația Funky Citizens, care poate derula și un workshop cu cei înscriși la concurs. Probabil, vom reuși să premiem echipele de pe locurile 1, 2 și 3 cu o excursie de 2 zile. Sperăm la niște sponsorizări.

 

Temele abordate: democrație, separația puterilor în stat, drepturile omului și CEDO, supremația legii, constituția, drepturile copilului, instituțiile europene, valorile europene, libertatea de exprimare, discriminarea, xenofobia, naționalismul etc.


Inspirație:
1. Super manualul de educatie juridica pentru liceeni: http://www.educatiejuridica.ro/carti/romana/romana.pdf
2. Educatie civica de la asociatia al carei fan declarat sunt, Funky Citizens. Cu desene, scheme si informatii concentrate pentru a intelege ce si cum: http://www.funkycitizens.org/educatie-civica/
3. Proiectul FC legat de spaga: https://www.piatadespaga.ro/
4. Proiectul care calculeaza cati bani se duc unde se duc din salariul fiecaruia. Ofera in plus si alte info relevante cand puneti suma acolo: http://undesuntbaniitai.ro/
5. Proiectul onorata instanta, in care, la sectiunea „Educatie” se afla si dictionarul de legaleza de care va ziceam, plus ajutor daca vreti sa faceti o plangere sau asa ceva: http://www.onoratainstanta.ro/despre.html
6. Proiectul Mari Corupti, unde aflam si care sunt cei condamnati pentru fapte de coruptie care sunt inca in Parlament: http://www.maricorupti.ro/
7. Superproiectul Factual care analizeaza declaratiile persoanelor publice si le verfica pentru a arata unde e populism si unde e adevar. Fiecare declaratie primeste verdictul adevarat sau fals: http://factual.ro/
8. Despre banii publici si ce se intampla cu ei: http://www.banipublici.ro/
9. Blogul lui Codru Vrabie, unul dintre trainerii mei la Leaders for Justice, un tip genial cu opinii foarte pertinente si bine argumentate: http://www.codruvrabie.eu/
10. Constitutia, al carei articol 31, zice asa: „(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.

(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.” 
http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=339

Comunicat de presă – Olimpiada Civică

Știm că motorul evoluției este educația. Începutul de an 2017 ne-a arătat câtă nevoie avem de educație civică. Să știm cine este ”statul”, ce vrea el de la noi, ce îi putem pretinde, să aflăm ce sunt drepturile omului, democrația, separația puterilor în stat și toate abstracțiunile din această categorie. Situația creată recent în România arată această necesitate, prin incapacitatea noastră de a înțelege mecanismele statale, dar și prin mulțimea știrilor care spun opinii și nu fapte.

Aceste lucruri reprezintă motivația pentru care, la 15 martie 2017, Asociaţia pentru Dezvoltare „GHEPart” din Curtea de Argeș a lansat proiectul „Olimpiada Civică”, ce promovează educaţia civică și se adresează elevilor de la școlile și liceele din oraș. Activitățile principale sunt training-uri bazate pe educația non-formală prin intermediul cărora tinerii învață diverse concepte punându-se în situații, jucându-se, răspunzând la provocări etc.

Până în prezent, am avut două astfel de activități, la Școala nr. 6 „Basarab I” și la Școala nr. 4 „Mircea cel Bătrân” din Municipiul Curtea de Argeș cu clasele a7a B, respectiv a 8a B. În prima parte, echipa „GHEPart” a proiectat un film de prezentare, despre proiectele de educație non-formală realizate până în prezent, apoi am discutat despre „rule of law” versus „law of ruler ”. Bazat pe un scurt film ce îl plasează în prim plan pe Charlie Chaplin, am continuat cu o conversaţie deschisă despre dictatură în opoziţie cu democraţia şi ce reprezintă „statul de drept”. Mai apoi, a urmat o dezbatere despre separaţia puterilor în stat:  cum se împart, ce face fiecare, ce importanţă au.

Au urmat jocuri în echipă, fie prin găsirea unor soluții ce presupuneau drepturi constituționale încălcate sau probleme ale comunității, fie prin înființarea unui partid politic având o platformă și o misiune. Rezultatele au fost impresionante și au fost în linie cu ceea ce am dorit de la început să se întample: tinerii să gândească în afara „cutiei („Think outside the box”).

Vom continua cu celelate școli și licee din comunitate, sperând la un număr de 300 de beneficiari ai acestui proiect, viitori cetățeni activi, care își cunosc drepturile și obligațiile, care pot deosebi știrile de opinii și care vor vota după ce s-au informat corespunzător.

Pentru mai multe informații, ne puteți găsi pe pagina de Facebook: https://www.facebook.com/GHEPart/?fref=ts , la adresa de e-mail adghepart@gmail.com sau la telefon 0723.060.165.

 

Violeta Bănică,
Echipa GHEPart.

Catalin
Catalin15 ani
Read More
A fost o experiență extraordinară. A fost modul în care am putut învăța ceva util în timp ce m-am distrat și am făcut altceva decât să stau în casă. Cred că acesta e cel mai bun mod de a învăța ceva nou și sunt recunoscător că am putut participa.
Mitro
Mitro14 ani
Read More
Participarea la proiect a însemnat o experiență binevenită. Nu numai ca m-a ajutat să privesc lucrurile dintr-o nouă perspectiva, dar mi-a oferit și ocazia de a împărtăși păreri, de a cunoaște persoane extrem de interesante si de a comunica într-un mod în care de obicei nu o facem. Acesta este genul de activitate la care aș participa oricând cu mare plăcere, genul de proiect pe care trebuie să îl încurajăm noi toți. Așa ne dezvoltăm.
Ania
Ania16 ani
Read More
Vreau si eu să fac parte din echipa voastră si cred ca principalul motiv este că mi-a plăcut foarte mult de voi. Aveți putere de muncă, ambiție, voința, inteligență si acestea sunt calitățile pe care și eu vreau să mi le șlefuiesc. Vreau să fac ceva diferit, frumos, care să mă ajute mai departe, îmi doresc să fie totul bine in jurul meu, sa ajut oamenii și cred ca voluntariatul este un mod bun si eficient de a-mi petrece timpul.
Previous
Next

Share:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

Poate te interesează și alte proiecte

GHEPart HUB

În luna septembrie a anului precedent, Asociația pentru Dezvoltare GHEPart a deschis ușile primului centru de tineret din Municipiul Curtea de Argeș. Scopul lui este

ZOOMzet Cultural

Neîndoielnic, municipiul Curtea de Argeș este un loc pe umerii căruia apasă istoria, mai mult sau mai puțin cunoscută. Deși orașul regal primește anual turiști

Olimpiada Civică

Idee proiect Comunicat de presă Idee proiect Proiect al Asociației pentru Dezvoltare ”GHEPart”   Motivație Contextul socio-politic actual reclamă nevoia de educație în rândul populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *